Vikten av det grafisk formgivning

Informativa bilder är en stor del av vår vardag. Föreställ dig att skruva ihop en IKEA-möbel utan en deskriptiv illustration! Varje dag tar vi in miljontals bilder, kanske utan att tänka på det. Reklam, animationer, illustrationer, symboler, skyltar och baksidan av mjölkpaketet – hur skulle vårt liv se ut utan dem? Bra mycket fattigare.

Det är inte alltid lätt att själv producera grafik. Ibland behöver man en logotyp eller en illustration som ska tjäna ett visst syfte, men står handfallen. I bästa fall kanske en stunds knåpande framför datorn kan leda till en bild, men det blir inte alltid bra. Då får man istället vända sig till ett produktionsbolag som är specialister på grafik. Genom att söka på nätet kan man själv leta upp en byrå som kan hjälpa till med det man inte klarar av på egen hand. Alla har inte kompetensen att producera grafik! Det kan vara viktigt att komma ihåg när man blir missnöjd med sina egna försök.

När man vill ha det bästa

Det som kan vara bra att tänka på när man letar produktionsbolag är till exempel vad de är specialiserade på, och var de sitter. Ibland står det helt still. Användbara sökfraser kan vara exempelvis ”Produktionsbolag Stockholm”, ”grafisk produktion” eller ”ny företagslogga”.

Oavsett i vilket sammanhang man behöver grafisk design spelar den en stor roll. Kanske behöver företaget en ny grafisk profil som bättre matchar verksamheten? En förpackningsdesign? Behöver hemsidan fräschas upp? Vikten av det visuella kan inte underskattas. Allt samspelar för att förmedla och förklara det som behöver förmedlas och förklaras. Då är grafisk design oundvikligt.