Så får man en prisvärd student – tackkort, mat och kläder

Dags att ta studenten? Det kan bli en dyr historia om man köper allting nytt, och det är mer saker som kommer till för varje år. Nedan följer tips på hur man kan begränsa kostnaderna för det hela med enkla medel.

 

När man tar examen från gymnasiet och ska ta studenten är det många saker som kostar. Man kan dock komma billigare undan genom att göra mycket själv, som exempelvis att beställa prisvärda student tackkort och låna ett partytält till mottagningen av någon som brukar ha fester. Att studenten blir allt dyrare är något som Sveriges Radio skriver om, och för de flesta är det välbehövligt med tips om hur man kan få en billigare student. Det främsta tipset är att ta hjälp med det som behöver göras av vänner och familj.

 

Detta behövs inte till studenten

Det är lätt att man lägger pengar på onödiga saker, eftersom studenten bara varar en dag. Nedan listas några saker som många köper men inte har så stort behov av.

 

  • En riktig balklänning. En bal- eller aftonklänning kan gå på flera tusen kronor om man tvingas köpa en ny. Den används oftast bara en gång i livet och är svår att sälja om den har skräddarsydda mått. Ett alternativ är att köpa en helt vanlig långklänning i en fin färg, som man senare kan återanvända eller klippa av och sy upp.
  • Professionell frisöruppsättning och sminkning. De flesta känner någon i sin närhet som är duktig på både hår och smink, och gärna gör det gratis bara för att det är kul. Att gå till frisören bara för en uppsättning kostar massor och håller inte bättre än om man gör det hemma så länge man har bra hårprodukter.
  • Catering till mottagningen. Förmodligen känner man någon som kan hjälpa till med matlagning, dukning och förberedelser. Det finns många tips på studentmenyer som är passande och desto billigare än att beställa färdigt.