Konsten att hitta en bra present

PaketFrågan är om det finns någonting som är så svårt att köpa som en riktigt bra present. Det har dock inte särskilt mycket att göra med att utbudet skulle vara begränsat: snarare tvärt om. Utbudet är så gigantiskt att det kan vara svårt bara att få en överblick.

Med alla galna prylar som finns därute, se t.ex. den här listan, blir det ganska svårt att hitta något riktigt bra. Egentligen är det nog en smaksak om den här typen av listor framför allt hjälper eller stjälper.

Några presentförslag som vi är extra förtjusta i, men det är bara våra personliga åsikter, är de följande:

  • En fin bild uppförstorad på canvastavla.
  • Presentkort som man kan använda i en fotoaffär.
  • Objektiv till smartphone, som gör att man kan ta bättre bilder.
  • Ingmar Bergman DVD-box.

Andra tips

Sedan finns det kanske några allmänna råd man kan ge också. Om födelsedagsbarnet, brudparet eller vilka det nu är som ska ha presenten är intresserade av mat så är det bara att bege sig till närmaste matbutik som säljer asiatiska eller orientaliska livsmedel. Sedan är det bara att gå loss bland exotiska kryddor, grönsaker och inte minst godis och snacks. Thailändska sjögräschips eller jordnötter med kaffesmak kanske kan vara något?

Vill du gynna de livsmedelsproducenter som finns i ditt närområde är kanske inte exotiska livsmedelsbutiker det bästa stället att leta på. I storstäderna finns ekologiska matbutiker, som ofta framför allt säljer närproducerat. En del av dessa har även försäljning på nätet, men du kanske inte vill beställa en lax med posten. Fråga då i din lokala mataffär om de kan ta in en viss typ av livsmedel. Ofta kan de göra det.

Om personen är intresserad av design, köp din present här. På Designtorget hittar du en hel del finurliga saker, som för det mesta inte säljs någon annanstans. Dessutom stöder du svenska små designers.

Eller ge bort en kurs! Det finns kurser i det mesta nu för tiden, från korvstoppning till fallskärmshoppning och afrikansk dans. En kurs kan dels ge nya färdigheter, men även nya perspektiv på tillvaron, och nya bekantskaper. Den kan förändra födelsedagsbarnets liv.