Fota bättre med mobilen

Att ta bilder med sin smartphone blir allt vanligare och de flesta har bara telefonen att tillgå på sommarsemestern. Har man kunskaperna, kan man ta fantastiska bilder endast med hjälp av sin mobilkamera.

6793182-festivalpublik

Många har fått upp sitt fotointresse genom att ta bilder med sin mobilkamera till sociala medier och det har exempelvis blivit väldigt populärt att köpa ett objektiv till smartphone för att kunna ta ännu bättre bilder med mobiltelefonen. Även om dessa tillsatser till mobilen gör att bilderna blir ännu proffsigare, behövs de faktiskt inte för att kunna ta bra bilder med mobilen. Det behövs endast att man har en del kunskap om fotografering.

Bingo tipsar

I Metro ger fotografen Bingo Rimér tips på hur man tar bra bilder med sin smartphone i sommar. Det första han tipsar om är nämligen att välja en smidig kamera, och vilken kamera kan vara smidigare än den som är inbyggd i mobilen? Ett annat tips är att man bör ta många bilder och om man ska lyckas fånga härliga ögonblick om man exempelvis är ute och reser, är det enda sättet att göra det på att ta många bilder. Ytterligare ett tips som fotografen ger är att om man ska ta porträttbilder, bör man göra det i skuggan. Många utgår från att starkt solljus är den primära ljuskällan men den typen av ljus gör att folk kisar i bilden och att ljuset blir alldeles för hårt. I skuggan blir istället ljuset väldigt mjukt och behagligt.

Systemkamera mer komplicerad

Vill man ta steget längre och faktiskt ta bilder med en systemkamera i sommar bör man tänka på saker som ljuskänslighet och exponering. Ska man till exempel ta en bild i en solnedgång bör man sätta fokus vid den ljusare delen av bilden och då anpassar bländaren exponeringen efter den ljusaste punkten. På så sätt blir bilden inte överexponerad.